Glijmiddel op siliconenbasis

Glijmiddel op siliconenbasis

Tips Glijmiddelen

Een goed glijmiddel is een uitkomst voor veel klachten en zal altijd meer comfort brengen met haar zijdezachte gladde sensatie. Wist je dat glijmiddel één van de meest verkochte items is? Of je het nu al vaker gebruikt of je hebt er nog geen ervaring mee, glijmiddel is er voor elk wat wils en voor verschillende toepassingen. Net zoals mijn speeltjes beleid is deze selectie gericht op heldere informatie en(h)eerlijke ervaringen met verantwoorde en goede producten die geen schade toebrengen aan je gezondheid maar bijdragen aan een geweldige seks ervaring.

Makkelijker kiezen met de Glijmiddelen Gids

Wanneer kies je nu welk glijmiddel. Met de overzichtelijke info heb je nu alle ins en outs op een rijtje. Wat zijn de verschillende basissoorten en welk glijmiddel past het best bij jou en hoe je het wilt en kunt gebruiken. In deze Glijmiddel Special lees je er alles over …

Enorme uitbreiding van het assortiment glijmiddelen

Een logisch vervolg op een gezonde keuze van seksspeeltjes is een verantwoorde keuze van glijmiddel. Ook al zijn bepaalde ingrediënten toegestaan van overheidswege (hier de Voedsel en Waren Autoriteit en in bijvoorbeeld de V.S. is dat de FDA, wil dat niet zeggen dat ik kritisch blijf en her en der kanttekeningen wil toevoegen).

Gelukkig zijn er ook zeer kritische seksbloggers aan het werk die aspecten belichten waar, weliswaar nog te weinig onderzoeken naar zijn gedaan om tot een wetenschappelijke keuze te komen, maar waar ik ook als kritische consument en verkoper jullie toch van op de hoogte wil brengen. Ik heb bij de keuze van de glijmiddelen alles in acht genomen zodat er een gebalanceerd assortiment is ontstaan.

Heldere informatie

Bij veel glijmiddellen staat een ingrediëntenlijst vermeld. Zo kun je zelf verantwoord kiezen. Als je per slot van rekening een pinda allergie hebt wil je ook weten of dat in een product zit. Er zijn een aantal ingrediënten waarvan bekend is dat sommige vrouwen hier op kunnen reageren of overgevoelig voor zijn. 

We hebben een aantal merken en producten geselecteerd waar we volledig achter staan. Helaas blijkt namelijk dat veel (goedkope) glijmiddelen ook ingrediënten bevatten waar je niet op zit te wachten en die zelfs schadelijk kunnen zijn of infecties veroorzaken.

DE 3 VERSCHILLENDE BASIS SOORTEN GLIJMIDDEL

HOE KIES JE DE BESTE VOOR JOU

1. Glijmiddel op Waterbasis

Voordelen:

 • Veelgebruikt glijmiddel omdat het veilig te gebruiken is met seksspeeltjes en condooms.
 • Voelt dunner van structuur (dan siliconen glijmiddel) wat door velen als prettig wordt ervaren.
 • Wast gemakkelijk af en geeft geen vlekken op beddengoed.

Nadelen:

 • Droogt sneller op dus je gebruikt er meer van.
 • Minder geschikt voor het geven van massages omdat het sneller indroogt.
 • Goedkopere merken kunnen plakkerig aan gaan voelen.

Let op de volgende ingrediënten als je gevoelig bent voor infecties of schimmels:

Veel gebruikt in glijmiddel op waterbasis zijn glycerine, glycol en glycerol. 

Dit zijn alle bevochtigingsmiddelen, wat betekent dat ze vocht aantrekken, zowel vanuit de lucht en van alles waar ze mee in contact komen. Ze voorkomen ook het uitdrogen van het glijmiddel. Dit maakt hen erg glad, dat is waarom je ze in vele glijmiddelen op waterbasis terug vindt.

Het zijn echter ook suiker derivaten, en kunnen bijdragen tot schimmelinfecties en urineweginfecties, vooral bij diegene die hier al gevoelig voor zijn. Dit schijnt echter alleen te kunnen gebeuren als je de bacterie al bij je draagt. 

Vooral als deze ingrediënten gecombineerd worden schijnt het een irritatie te kunnen veroorzaken bij vrouwen die daar gevoelig voor zijn. De glijmiddelen die we verkopen hebben nooit deze combinatie en slechts enkele het ingrediënt glycerine (op plantaardige basis) of glycol.

Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor infecties, kies dan een glijmiddel zonder bovenstaande toevoegingen (of kies een siliconen glijmiddel waar deze niet inzitten). Bij elk glijmiddel staan heel duidelijk de ingrediënten vermeld zodat je zelf kunt kiezen.

Hoe zit het nu met Parabenen? 

Parabenen (methyl, propyl, butyl) zijn een veel gebruikt conserveermiddel voor cosmetica producten zoals deodorant, make-up en veel meer zoals ook glijmiddel op waterbasis. Er is veel discussie gaande over parabenen. Sommige studies hebben een hoog gehalte van parabenen aangetoond in biopsie van borst kanker weefsel. Het gebruik hiervan is echter nog steeds wettelijk toegestaan en hoewel er geen definitief bewijs voor een oorzakelijk verband is, wil ik hier toch voorzichtig mee zijn. Ook blijkt dat mensen allergisch kunnen zijn voor parabenen. (Parabenen zitten niet in glijmiddelen op siliconenbasis, deze hebben geen conserveermiddel nodig).

2. Glijmiddel op Siliconenbasis

Ook al klinkt het veel onnatuurlijker en zelfs wat chemisch, een glijmiddel op siliconen basis is een volledig verantwoord product en kan zelfs voor velen de voorkeur hebben boven een glijmiddel op waterbasis omdat het vrij is van ingrediënten die bij gevoelige vrouwen een reactie kunnen geven.

Voordelen:

 • Een paar drupjes geven een langdurig en zijdezacht glad gevoel.
 • Heerlijk om ook mee te masseren omdat het zo lang glad blijft.
 • Siliconen heeft geen conserveermiddel of bevochtigingsmiddel nodig dus is vrij van glycerine, glycol en parabenen.
 • Goede keus als je overgevoelig bent voor bovenstaande ingrediënten.
 • Heerlijk voor seks onder de douche of in bad. Siliconen lost niet op in water dus verlost je van dat stroeve gevoel dat seks in water met zich meebrengt.

Nadelen:

 • Laat een dun filmpje achter op de huid (kan geen kwaad maar soms kan douchen erna prettig zijn)
 • Pas op bij seks in de badkamer dat je het niet op je tegelvloer knoeit, deze blijft nog heel lang spekglad namelijk.
 • Niet te gebruiken bij siliconen speeltjes. Dit kan het materiaal van je seksspeeltje poreus maken en dan is het niet meer goed en hygiënisch schoon te maken zodat bacteriën vrij spel krijgen. De meeste fabrikanten raden daarom het gebruik af. Lees voor een voortschrijdend inzicht de kanttekening bij glijmiddel en seksspeeltjes.
 • Kan vlekken geven in je beddengoed, vooral bij zijden lakens. Meestal zal de vlek verdwijnen na een aantal keer wassen.
 • Nooit gebruiken bij speeltjes van jelly of cyberskin. Deze lossen namelijk op (!).

Wij raden sowieso het gebruik van jelly of cyberskin speeltjes ten zeerste af vanwege het gevaar voor je gezondheid dat de weekmakers die daar inzitten kunnen veroorzaken.

3. Glijmiddel op basis van Aloë Vera

Deze is niet te plaatsen onder water- of siliconenbasis en verdient daarom een eigen plekje. Voor wie ooit de bladeren van een Aloë Vera plant opende is het bekend: verse Aloë Vera is een glibberig goedje en dus uitstekend geschikt voor dit volledig biologische glijmiddel.

Voordelen:

 • 95% biologische ingrediënten.
 • Is oplosbaar in water, makkelijk schoon te maken.
 • Geeft geen vlekken.
 • Bevat geen glycerine of glycol.
 • Bevat geen parabenen.
 • Hypoallergeen, ph neutraal.
 • 100% Vegan-friendly, Niet op dieren getest.
 • Veilig bij gebruik van condooms en speeltjes van siliconen, latex en plastic (* alleen de Organics Silk heeft 9% siliconen in de formule waardoor deze veilig is alleen bij de hoge kwalitateit siliconen toys en MITS goed schoongemaakt na gebruik, bij twijfel test eerst een klein stukje of gebruik een andere formule).

Nadelen:

 • Kunnen we (nog niet) bedenken! Omdat het hier om een nieuwe formule gaat horen we graag van je mocht je wel een nadeel weten.

4. Hybride glijmiddelen

Deze combineren de water of Aloë Vera basis met een beetje siliconen waardoor deze nog gladder aanvoelen. Wij hebben hier (nog) geen aparte categorie van aangemaakt in de webshop maar je vind ze terug onder de waterbasis en de Aloë Vera basis glijmiddelen.

Voordelen:

 • Voelt langer glad in vergelijking met een basis van alleen water of Aloë Vera.
 • Hydrateert.
 • Te gebruiken bij speeltje van hoogwaardige siliconen van een goed merk. WEL absoluut goed schoonmaken met een toycleaner na gebruik.

WAAROM EEN GLIJMIDDEL?

 • Meer comfort! Veel vrouwen hebben last van pijn of ongemak tijdens de seks. Het kan zijn dat de natuurlijke vochtproductie wat minder is. Daar zijn meerdere oorzaken voor zoals bijvoorbeeld na de zwangerschap , bij borstvoeding, de overgang, de pil, medicijngebruik of een chemokuur. Een beetje glijmiddel is dan perfect om het natuurlijke vocht aan te vullen en weer te gaan genieten.
 • Helpt ontspannen! Heb je vaginisme of te gespannen bekkenbodemspieren dan kan een glijmiddel helpen bij het ontspannen en vergemakkelijkt uiteindelijk het leren inbrengen. Belangrijk is absoluut niets te forceren en te leren zacht en lief voor jezelf te zijn. Een gynaecoloog, seksuoloog of gespecialiseerde (bekken fysio)therapeut kan veel hulp bieden met (ontspannings-) oefeningen en ga op zoek naar lotgenoten. Dat zijn er meer dan je denkt.
  *Uit onderzoek in 1994 bleek dat er toen (al) 150.000 vrouwen in Nederland waren met dezelfde klachten. *uit onderzoek van de Rutgerstichting naar de Seksuele gezondheid in Nederland uit 2011 blijkt dat in totaal wel 27% van de Nederlandse vrouwen klachten heeft tijdens het vrijen. Hieronder vallen bovengenoemde pijnklachten (dat ook wel dyspareunie wordt genoemd als verzamelnaam van algemene pijnklachten), vaginisme of lubricatieklachten.
 • Meer comfort reden 2! Heel veel vrouwen zijn gevoelig doordat het vaginale membraam wat dunner is. Hierdoor kun je dan sneller micro wondjes of beschadigingen krijgen, voelt niet lekker natuurlijk. Allemaal te voorkomen en zelfs helpen te herstellen met een goed glijmiddel. Comfort is de sleutel.
 • Helpt bij gevoeligheid voor infecties. 
 • Sneller in the mood! Vooral aan het begin van een vrijpartij kan het zijn dat alles nog wat stroef aanvoelt. Wat glijmiddel laat alles makkelijker glijden, ook bij voorspel van bijvoorbeeld alleen clitorale stimulatie. De zijdezachte sensatie maakt dat alles lekkerder aanvoelt en zodat je sneller ‘opgewarmd’ wordt.
 • Onmisbaar bij een ‘vluggertje’! Hoe heerlijk seks ook is als je alle tijd hebt, met een vluggertje is ook niets mis. Je vagina denkt daar soms anders over en dan biedt wat glijmiddel de uitkomst.
 • Fors geschapen partner! Toch een veelvoorkomende reden. Mocht je partner eigenlijk net wat te groot zijn om de penetratie comfortabel te laten zijn dan is glijmiddel zeker een uitkomst. Het zal je helpen te ontspannen en maakt seks een stuk gemakkelijker.
 • Gewoon lekker! Een veelgehoorde opmerking als ik mensen glijmiddel aanraad bij een leuk verrassingspakket dat ze aan het samenstellen zijn, een bijna gepikeerde of beledigde reactie “Maar dat heb ik helemaal niet nodig”. Lieve mensen, ook al heb je het niet nodig… De sensatie van een glijmiddel kan een absolute toevoeging zijn gewoon omdat het lekker aanvoelt! Proberen dus!
 • Condoomgebruik met meer plezier! Veilige seks voor alles uiteraard maar een veelgehoorde klacht bij vrouwen is dat het wel lijkt of zo’n condoom je natuurlijke vocht absorbeert en dat de boel toch droger als gebruikelijk gaat voelen. Een paar drupjes glijmiddel lost dit snel op. Ook voor de man, bij wie het dragen van een condoom vaak toch als knellend wordt ervaren kunnen een paar drupjes glijmiddel op de penis voor het aanbrengen van het condoom daar verandering in brengen. Het geeft hem bovendien een extra sensatie zodat het dragen een stuk prettiger wordt.